10 masuri de prevenire a gastritei si ulcerului

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Frumusețe și îngrijire

Gastrita este o afectiune la nivelul stomacului, care poate crea un discomfort zilnic daca nu sunt luate masurile corecte de prevenire. O aciditate ridicata si o iritatie la nivelul mucoasei digestive sunt principalele simptome ale gastritei, care se pot agrava treptat, pana la provocarea ulcerului gastric.

Principalale motive ale declansarii acestei boli sunt stilul haotic de viata si alimentatia nesanatoasa. Tocmai pentru ca acesti factori provin din interior si pot fi minimalizati, prevenirea gastritei tine de vointa si de respectarea unor masuri simple si sanatoase:

1.                 Consumul de alimente alcalinizate

Pentru a preveni manifestarile gastritei, specialistii recomanda consumul de alimente puternic alcalinizate, ca orezul sau cartofii fierti. Se pot consuma in salate sau in mesele zilnice, iar orezul prefiert este un bun pansament gastric.

2.                 Evitarea prajelilor si alimentelor bogate in grasimi

Consumul de carne si grasime prajita este nociv pentru un stomac predispus la crize gastrice. Se recomanda evitarea alimentelor prajite in ulei, afumaturilor si mancarurilor reincalzite, cat si a produselor semi-preparate si a mancarurilor de tip fast-food.

3.                 Consumul regulat de ceaiuri

In prevenirea gastritei si a ulcerului, ceaiurile de plante s-au dovedit a fi eficiente la consumul regulat, mai ales dimineata si inaintea meselor. Se recomanda in special ceaiurile cu efect calmant pentru mucoasa digestiva, cum sunt cele de sunatoare, musetel sau coada-soricelului. Pentru o prevenire eficienta, este necesar un consum de una-doua cani de ceai pe zi.

4.                 Renuntarea la antiinflamatoarele nesteroidiene

Desi, in general, racelile sunt tratate cu aspirine si alte antiinflamatoare nesteroidiene, acestea sunt nocive pentru cei predispusi la gastrite si ulceratii. Se recomanda inlocuirea lor cu alte produse naturiste sau, in cel mai rau caz, folosirea paracetamolului in cantitati reduse. Dependenta de astfel de medicamente, bazate pe aspirina si ibuprofen poate crea complicatii severe pentru tubul digestiv.

5.                 Evitarea alimentelor picante si acide

Condimentele picante (piper, chilli, boia iute, boabe de mustar) sunt agresive pentru stomac si pot provoca o aciditate crescuta sau chiar ulceratii. De asemenea, alimentele puternic acide, cum sunt otetul si citricele ar trebui evitate, pentru a preveni o posibila criza gastrica.

6.                 Renuntarea la fumat si alcool

Fumatul, pasiv sau activ, este un factor care pericliteaza sanatatea tubului digestiv, iar pe termen lung, poate conduce de la o simpla gastrita la forme grave de ulcer sau chiar cancer gastric. La fel de nociv este si consumul bauturilor alcoolice, in special al celor concentrate. Pentru o prevenire eficienta, se recomanda renuntarea la aceste vicii.

7.                 Consumul de lichide

Pentru persoanele expuse afectiunilor stomacului, medicii recomanda consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi. Desigur, apa poate fi inlocuita cu ceaiuri sau alte bauturi, dar nu bazate pe cofeina. Lichidele sunt un factor adjuvant in prevenirea bolilor gastrice, pentru ca regleaza tranzitul intestinal si digestia.

8.                 Tratamente preventive bazate pe plante

Plantele medicinale si suplimentele alimentare naturale sunt un remediu eficient pentru bolile stomacului. Majoritatea plantelor recomandate se folosesc in infuzii si ceaiuri, dar si sub forma de capsule. “Gheara pisicii” este un tratament naturist preventiv, cu un puternic efect antiinflamator si antibacterian.

9.                 Eliberarea de stres

Stresul este una dintre cele mai intalnite cauze ale gastritei. Chiar daca factorii de stres nu pot fi de multe ori redusi la zero, specialistii recomanda ca in timpul meselor alimentele sa fie consumate intr-o stare de liniste si calm, pentru ca digestia sa se produca usor si corect. Prevenirea bolilor gastrice porneste de multe ori de la starea de spirit, de aceea situatiile tensionate si dizarmonia trebuie evitate.

10.            Verificarea periodica a starii de sanatate

Controalele periodice de specialitate pot preveni boli grave ale sistemului digestiv. De aceea, este necesara verificarea sanatatii prin examene medicale, cum este endoscopia, in special la persoanele cu risc crescut de dezvoltare a unor boli gastrice.